Povratak

Agresivno ponašanje tigrice prema drugoj ptici | Izraslina na trbuhu tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Već 3 godine imam tigrice koje su se u početku slagale fino. Imam mušku i žensku tigricu. U zadnje vrijeme ženka napada mužjaka kad je u blizini; šta god on krene jesti, ona dođe, napadne ga i otjera. Mnogo puta ga je znala napasti i on padne na pod, nisam znao šta sa radim pa sam onda udarao po kavezu nježno. Sad imam problem sa mužjakom, ima neku grbu na stomaku i slabo se kreće,  zna stajati na jednom mjestu čitav dan. Kad mu dajem da jede isto kao da je slijep; ako mu primaknem kljunu jede, a čim malo odmaknem on isto kao da ne vidi pa na slijepo jede. Par puta sam ga izveo iz kaveza, on ne zna ni letjeti, ali mene najviše brine grba na stomaku. Bio sam kod veterinara, dali su mi neki antibiotik da stavljam u vodu. Hvala. Damir

O: Tigrice inače nisu agresivne ptičice, međutim sama agresivnost se može javiti kao posljedica straha, teritorijalnosti, ljubomore ili nečega što im ne odgovara u okolini.

Agresivnost kao ponašanje je češće izražena kod ženki nego kod mužjaka, a pogotovo se javlja u pubertetu te u situacijama kada trebaju snijesti jaja, kod pripreme gnijezda ili u slučajevima kada je kavez premali za dvije tigrice. Ponekad se situacija smiri sama od sebe za par dana, međutim ukoliko agresivnost i nakon par dana bude prisutna preporuča se obavezno razdvojiti tigrice u dva kaveza koja se potom stave jedan do drugoga.

Grba na stomaku koju spominjete može biti apsces, hematom ili lipom. Tigrice su dosta sklone lipomima, to su masni tumori, najčešće dobroćudni, a uglavnom se nalaze u području donjeg trbuha. Najčešće nastaju zbog genetske predispozicije da se kod tigrica sva hrana taloži u obliku masti zato što u njihovim prirodnim staništima hrane nema dovoljno tijekom cijele godine pa je bitno da im organizam stvori zalihe. S obzirom na to da u zatočeništvu obično imaju obilje hrane ta genetska predispozicija dovodi do lipoma.

Preporučila bih Vam da se držite uputa koje Vam je dao Vaš veterinar te da po potrebi svoju tigricu ručno hranite i napajate dok on ne počne samostalno jesti i piti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr